Jelen változó gazdasági helyzetben, tekintettel például az építőipari árak nagymértékű emelkedésére és az inflációs hatásokra, különösen fontos, hogy a biztosítási szerződéseik az aktuális állapotnak megfelelőek legyenek. 

Az alulbiztosítottság óriási problémát jelenthet a vagyonbiztosítások esetében, de a kérdés felmerülhet az üzemszünet- és felelősségbiztosításnál is, amennyiben az ügyfélnek a díjat nem a tényleges (hanem a több éve bejelentett és nem aktualizált) árbevétel, munkabérköltség, létszám alapján kalkulálja a Biztosító.

Engedjék meg, hogy felhívjuk figyelmüket az alulbiztosítottság vizsgálatának és a biztosítási összegek aktualizálásának fontosságára, melynek elmulasztása komoly hátrányt okozhat egy esetleges kárrendezés során.

Tekintettel a kiemelt fontosságú, az alulbiztosítottság elkerülésére indított kampányunkra, amennyiben a biztosítási összegek aktualizálása/közlése legalább az alább feltüntetett táblázatban szereplő aktuális javasolt újjáépítési m2 árak szerint megtörténik, úgy 12 hónapig, vagyis az aláírást követő 12 hónapos időszakban (limit alkalmazása mellett) eltekintünk az alulbiztosítottság vizsgálatától egy esetleges kárrendezés során. 

A biztosítási összegek aktualizálása esetén általánosságban a biztosítási összeg változását a biztosítási díj arányosan követi.


Mi történhet, ha a kárrendezés során kiderül, hogy a szerződés alulbiztosított?

Engedjék meg, hogy egy példával prezentáljuk az alulbiztosítottság problémáját:


PÉLDA
 • A vagyonbiztosítási szerződés 2019-ben jött létre, melyben az épület biztosítási összegét 800 millió forintban határozták meg.

 • Az évek során az épület biztosítási összege nem került aktualizálásra.

 • 2022-ben tűz káresemény következtében az épület jelentős része megsemmisült, a kárigény 500 millió forint

 • A kárrendezés során a szakértők megállapították, hogy az épület újjáépítési értéke 1 milliárd 600 millió forint, így 50%-os alulbiztosítottság esete áll fent.

 • Az 500 millió forint kártérítési igény helyett a kifizetendő összeg így 250 millió forint, amely jelentősen alacsonyabb, mint a tényleges igény, amely komoly gazdasági kárt okoz a Biztosított részére.  

 • Az ingatlanok, ingóságok értékének naprakészen tartása mellett hasonló jelentőségű az üzemszünet biztosítás felülvizsgálata, elég csak az ellátási láncok nehézségei miatt felmerülő megnövekedett gyártási, szállítási időszakokra gondolni. 

 • Jelen gazdasági helyzetben a korábban 12 hónaposnak vélt újjáépítési időszak akár duplájára nőhet

 • Amennyiben 12 hónap marad a kártérítési időszak, a biztosító kockázatvállalása és kárfizetése véget ér, az onnantól felmerülő költségek az Ügyfeleket terhelik, és rossz esetben akár csődhelyzethez vezethetnek.

A biztosítási összeg helyes meghatározása és frissítése tehát alapvető jelentőségű.

A fenti példa nem egy szélsőséges eset, a biztosítási összegek (beleértve az ingóságokat és üzemszüneti adatokat) aktualizálásával teljeskörű védelmet lehet elérni!

Mindezek mellett a kezelt szerződéssel kapcsolatban az alábbiakat is javasoljuk felülvizsgálni:

Az indexálás nem helyettesíti a biztosított vagyontárgyak értékének egyéb okból bekövetkező változásait (pl.: beruházás, új eszközök vásárlása, régi eszközök cseréje, készletek bővítése, stb.).

A szerződési feltételek rendelkeznek bármilyen kockázati körülmény megváltozása esetén kötelező érvényű adatközlési kötelezettségről. A változásokat a bejelentési kötelezettség alapján a biztosítónak be kell jelenteni annak érdekében, hogy a biztosítási összeg folyamatosan megfeleljen a vagyontárgyak tényleges értékének.

A Biztosító oldalán kárrendezési szempontból a tények ismerete/nem ismerete lényeges körülménynek számít. Ebből a szemszögből fontosak az alábbi kérdések:

 • Történt a bármilyen változás, ami a kockázatra hatással van és amiről a Biztosítónak nincs tudomása? Pl. tűzvédelem, vagyonvédelem, biztosított tevékenységben változás a telephelyen, tűz- és/vagy robbanásveszélyes tevékenység van-e a telephelyen (akár bérlő részéről is!)?
 • A szerződésükben szereplő esetleges zálogjogi, társbiztosított bejegyzések élőek, nem szorulnak módosításra?
 • A felelősségbiztosítási szerződésre megadott árbevétel az aktuális állapotot tükrözi? Amennyiben kevesebb a feltüntetett árbevétel, mint az aktuális állapot, az ugyanúgy alulbiztosítottságot vonhat maga után. 


Forduljon hozzánk bizalommal!

Fontos, hogy a biztosítási szerződéseket a szerződés megkötésekor és annak élettartama során folyamatosan figyelemmel kell kísérni, a biztosítási összegeket frissíteni és gondozni kell.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban további kérdés, vagy módosítási, bővítési igény merül fel, kérjük, jelezzék felénk. Bármikor örömmel állunk rendelkezésükre az ismert elérhetőségeinken.


Segítségül összegyűjtöttük a legfrissebb általunk javasolt (minimális) nettó becsült újjáépítési négyzetméterárakat, figyelembevéve az épülettípusokat.


Épület főcsoportokÉpület alcsoportokAjánlott minimális nettó újjáépítési m2 ár
Ipari létesítményekRaktárépület (könnyű szerk)350.000 Ft
 Raktárépület (tégla/hőszigetelt)400.000 Ft
 Gyártócsarnok (könnyű szerk. hőszigetelt)480.000 Ft
IrodaépületekIrodaház közepes felszereltség630.000 Ft
 Irodaház magas felszereltség730.000 Ft
 Mélygarázs350.000 Ft
 Földszintes500.000 Ft
SzállodákPanzió, Hotel 3*-ig650.000 Ft
 Hotel 4*1.100.000 Ft
 Hotel 5*(+)1.300.000 Ft
Kereskedelmi épületekÖnálló üzletek500.000 Ft
 Bevásárlóközpontok950.000 Ft
Szociális épületekIskola490.000 Ft
 Tornaterem500.000 Ft
 Óvoda514.000 Ft
 Uszoda (gépészet nélkül)500.000 Ft
 Kórház (állami)590.000 Ft
 Kórház (magán)1.000.000 Ft
 Rendelő690.000 Ft
SportlétesítményekSzabadtéri sportpálya150.000 Ft
 Sport és rendezvénycsarnok (3.000 fő-ig)830.000 Ft
Mezőgazdasági épületekTerménytárolók280.000 Ft
 Állattartás épületei400.000 Ft


A jelen dokumentumban szereplő aktuális javasolt újjépítési m2 árak 2022.09.01-től visszavonásig érvényesek. A mindenkor érvényes táblázatokat a www.colonnade.hu/alulbiztositottsag/ oldalon találják az érvényességi idő megjelölésével. A táblázat időközönként frissítésre kerülhet. A korábbi táblázatok módosításáról, érvényességének a megszűnéséről a Biztosító nem küld értesítést.

A biztosítási limit az alulbiztosítottságtól való eltekintésre 5 milliárd forint biztosítási összegig 25 millió forint/ kár és év, felette pedig 50 millió forint/ kár és év.

Támogató közreműködésüket előre is köszönjük!

Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe