A szállítmánybiztosítás az egyik legrégebbi múltra visszatekintő biztosítási forma, amelynek szükségességét már az ókori rómaiak, görögök, perzsák és babilóniaiak is felismerték, és manapság sem kérdés, hogy a szállítandó áruk megbízható pénzügyi védelmet igényelnek, hiszen épségüket — háborúban és békeidőszakban egyaránt — számos veszély fenyegeti az útjuk megtétele alatt.

2022. 05. 05.

Az angol Edward Lloyd 1680-as években nyílt londoni kávézója a tengeri kikötő közelségének köszönhetően hamar a kereskedők, hajóskapitányok kedvelt helyszíne, és ebből adódóan a szállítmánybiztosítások piactere lett. A tulajdonos akkor még talán nem is gondolhatta, hogy az általa alapított Lloyd’s of London biztosítótársaság évszázadokkal később is meghatározó szerepet fog betölteni a szállítmánybiztosítások nemzetközi szabályozásában. Napjaink szállítmánybiztosítási szerződési feltételei az általános vagyonbiztosítási feltételekből és a nemzetközi kereskedelemben leggyakrabban használt egységes feltételrendszerből, vagyis a Lloyd’s Institute Cargo Clause (ICC) részekből tevődnek össze.

Földön, vízen, levegőben

Colonnade Szállítmánybiztosítás közúti, légi, vízi és vasúti szállítás esetén egyaránt köthető, két típusban. Az egyik, az egyutas szerződés, amely határozott időtartamú, egy adott szállítmány, egyszeri, előre megnevezett útvonalon és fuvareszközzel történő szállítására vonatkozik.

A másik a keretszerződés, ami az 1 év alatt felmerült összes szállítást egy szerződésen belül tartalmazza.  A keretszerződésnek több formája is lehet: bejelentésesforgalom alapúrészszállításos.

  • bejelentéses keretszerződés csak a bejelentésre kerülő szállítmányokra nyújt fedezetet. Ilyenkor a biztosított vagy a szerződő a biztosítóval történő előzetes megállapodás alapján köteles jelenteni a szállításokat, a szállítmány indulása előtt írásban kell közölnie a Colonnade felé a szállítmány ajánlati adatait, a biztosítási díj pedig utólag, a bejelentett szállítások alapján kerül elszámolásra.
  • forgalom alapú keretszerződés, amikor az előzetesen megadott várható teljes éves forgalom szerint kalkuláljuk, és ennek alapján határozzuk meg az előzetes biztosítási díjat.
  • részszállításos szerződést akkor alkalmazható, ha előre meghatározható az adott időszakra vonatkozó szállítandó áruk mennyisége és összes értéke. A biztosítási díj megfizetése előzetesen történik, azonban a szállításokat csak utólagosan szükséges bejelenteni.

Kiegészítő záradékok akár háborús kockázatokra is

A Colonnade Biztosító a szállítmánybiztosítással arra vállal kötelezettséget, hogy megtéríti a biztosítottnak a szállítás rendes folyamatával együtt járó veszélyek és véletlen balesetek következtében a biztosított szállítmányban keletkezett károkat – a szerződésben meghatározott és részletezett feltételek szerint. Az ICC nemzetközi sztenderdeken túl a Colonnade különböző kiegészítő záradékokat is kínál:

  • Leggyakrabban használt kiegészítő záradék a TPND (Theft, Pilferage and Non-delivery), ami a lopás, dézsmálás és ki nem szolgáltatás ellen nyújt védelmet (Az ICC „B” és az ICC „C” záradék mellé köthető, az ICC „A” tartalmazza).
  • Az Institute War Clauses a háborús kockázatok ellen biztosít.
  • Az Institute Strike Clauses a sztrájk, polgári zavargások, népfelkelés során bekövetkező károkat téríti.
  • 24 Hours Breakdown záradékot olyan áruk szállításakor jöhet jól, amelyek hűtést vagy temperálást igényelnek. Ez a záradék a hűtőberendezés meghibásodása esetén téríti a hűtőberendezés meghibásodásából eredő árukárokat.

A záradékoknál alkalmazhatóak szublimitek és egyedi önrészek, amelyek minden esetben az ajánlaton és a kötvényen is feltüntetésre kerülnek.

7 ok, amiért érdemes a Colonnade Szállítmánybiztosítást választani:

  1. Szinte bárki lehet szerződő, aki a biztosítási esemény elkerülésében érdekelt, vagy aki a biztosítási szerződést az érdekelt személy javára köti meg, valamint a biztosított maga az áru tulajdonosa.
  2. A biztosítható vagyontárgyak lehetnek saját tulajdonban és idegen tulajdonban is.
  3. Az árukárnál a felelősség kérdése nem mérvadó, továbbá teljes átfogó fedezetet nyújt a feladási helytől a rendeltetési helyig.
  4. Az áru természetes tulajdonságaiból eredő károk igény szerint biztosíthatóak (pl. törés, rozsdásodás, megromlás).
  5. Vis major, elemi káresemények kockázatának fedezetét tartalmazza.
  6. Háború, felkelés, rablás, fosztogatás, sztrájk, terrorizmus kockázatok igény szerint biztosíthatóak.
  7. Nincs fedezet korlátozás, továbbá +10% felülbiztosítás is köthető, amely a nem biztosítható költségek fedezetére szolgálhat (pl. elmaradt haszon, újra-feladási vagy csomagolási költség stb.).

Kérje biztosítási kötvényét akár 1 munkanapon belül!

A Colonnade Biztosító munkatársai gyorsan, helyi hatáskörben hozzák meg kockázatvállalói döntéseiket, rugalmasságuknak köszönhetően akár 1 munkanapon belül kiállítják a biztosítási ajánlatot és kötvényt az ügyfél számára. Lehetséges különböző devizákban (például euróban, dollárban) történő ajánlatadásra és fizetésre is, ebben az esetben a kártérítés kifizetése is az adott devizában történik. Igényelhető angol nyelvű ajánlatadás és dokumentáció is. Kár esetén a Lloyd’s Agent világméretű kárrendezői hálózat áll a Colonnade Biztosító ügyfeleinek rendelkezésére.

Bővebb információ: vagyon@colonnade.hu