Az utazás örömét gyakran árnyékolhatják be váratlan események. Ahhoz, hogy biztonságban és gondtalanul élvezhesd a nyaralást, érdemes jól átgondolnod és megfelelően testre szabnod az utasbiztosításodat.

2024. 06. 17.

Utazni csodálatos élmény, amely rengeteg új kultúrával, ételekkel és emberekkel való találkozást jelent. Azonban, bármennyire is próbálunk előre tervezni, az utazás során mindig adódhatnak váratlan események. Az utasbiztosítás olyan biztonsági hálót nyújt, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ilyen helyzetekre felkészülten, ezáltal nyugodtan élvezhessük a nyaralást. Egy személyre- és egyedi igényekre szabott utasbiztosítás megóvhat a váratlan költségektől és kellemetlenségektől, így gondtalanul nyaralhatsz külföldön.

Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb szempontokat és megosztjuk a leghasznosabb utasbiztosítási tippeket, amelyek segítenek eligazodni és tájékozódni a lehetséges opciók között.


Az utasbiztosítás minősége és szolgáltatásai


Biztosítási fedezetek köre és limitje

Az utasbiztosítás fedezetének mértéke – azaz mekkora összegig téríthet a biztosító egy kár esetén - az általad választott csomagtól is függ. A magasabb csomagok magasabb biztosítási limiteket kínálnak. Ezt érdemes figyelembe venni utasbiztosítás választásánál, hiszen egy külföldi kórházi kezelés akár több tízmillió forintos költséggel is járhat. A biztosítás az egészségügyi ellátás mellett kiterjedhet poggyászra, utazás lemondására, kárfelelősségre és egyéb eseményekre. Fontos, hogy olyan biztosítást válassz, amely a konkrét utazási igényeidet és kockázataidat lefedi. Hogyha sportolni szeretnél, érdemes megnézned, mire terjed ki az alap utasbiztosítás. Lehetséges, hogy ha olyan extrém sportokat szeretnél űzni, mint a búvárkodás vagy hegymászás, akkor szükséged lesz extrémsport kiegészítő biztosításra is.


Ár

Az utasbiztosítás ára több tényezőtől függ, például az utazás hosszától, a célországtól, az életkortól, és a választott fedezeti csomagtól (Ezüst, Arany, Platina). Az alap utasbiztosítás mellett választhatsz kiegészítő szolgáltatásokat is, mint az útlemondás fedezet, a repüléskiegészítő biztosítás, az autó asszisztencia fedezet vagy az extrém- és versenysport kiegészítő biztosítás.


Területi hatály

Fontos, hogy a biztosításod érvényes legyen az adott országra, ahová utazol. Ha utazásod során több országban is jársz, akkor az utasbiztosítási kalkulátorban jelöld meg az összes úti célod, hogy biztos minden választott országra rendelkezz szükséges biztosítással.

Fontos, hogy utasbiztosítás kizárólag azokban az országokban érvényes, melyek nem szerepelnek a külügyminisztérium konzuli szolgálata által utazásra nem javasolt országok és térségek között. Ezért javasoljuk, hogy utazás előtt ellenőrizd a konzuli szolgálat oldalát.


Asszisztencia szolgálat – segítség, bárhol a világon

Amennyiben külföldön segítségre van szükséged - legyen az orvosi ellátás, meghibásodott autó hazaszállítása vagy éppen jogvédelem – a biztosító asszisztencia szolgálata nyújt neked segítséget. Itt kiemelten fontos, hogy választott biztosítód rendelkezzen a szükséges professzionális partnerhálózattal, mely segítségével az asszisztencia szolgálat munkatársai a világ bármely pontján segítséget tudnak neked nyújtani. Ez különösen elengedhetetlen, ha olyan területekre utazol, ahol a helyi segítségnyújtás önálló megszervezése korlátozott. A Colonnade ATLASZ Assistance 0-24 elérhető segélyszolgálatának több nyelven beszélő munkatársai a külföldön bajba került ügyfeleink helyett megszervezik az ellátást, szükség esetén a hazaszállítást.


Mire figyelj a biztosítás kiválasztásakor?


Kockázati tényezők

Az utasbiztosítás megkötése előtt fontos, hogy tisztában legyél az utazás kockázati tényezőivel. Ha például olyan területekre utazol, ahol fokozottabb a betegségek, vagy épp a lopás kockázata, akkor olyan biztosítást válassz, amely ezeket a kockázatokat is fedezi. Az is számít, hogy milyen közlekedési eszközzel utazol. A repülős utaknál gyakoriak a késések és az elveszett poggyászok, amelyeket egy megfelelő biztosítás fedezhet. A Colonnade utasbiztosítás mellé köthető repülés kiegészítő biztosítás fedezetet nyújt poggyászkésésre, valamint járatkésésből eredő költségekre.


Biztosítástípusok

Az egyszeri utasbiztosítás mellett érdemes megfontolni az egész éves biztosítást is, ha évente több alkalommal utazol külföldre. Az éves bérlet gyakran kedvezőbb, és családtagokra is kiterjeszthető.


Utazás lemondása

Előfordulhat, hogy váratlan egészségügyi vagy családi okok miatt nem tudsz elutazni. Ezért fontos, hogy olyan biztosítást köss, amely fedezi az utazás lemondásából eredő költségeket is. Az útlemondás biztosítást (más néven: sztornó biztosítás) az utazás lefoglalásával egyidőben, de legkésőbb – utólagosan - 14 napon belül tudod megkötni.

Pro tipp: Ha ATLASZ Direct utasbiztosításod és útlemondás biztosításod egynapon kötöd (vagy rendelkezel éves bérlettel) az önrész mértéke 0%!

Utasbiztosítási tippek összefoglalva

  • Mindig ellenőrizd a biztosítás részleteit és fedezeti körét.

  • Vedd figyelembe az utazási célország és a tervezett tevékenységek kockázatait.

  • Utazástervezéskor az online utasbiztosítás kalkulátorban hasonlítsd össze a csomagokat, válaszd ki a szükséges kiegészítő fedezeteket.

  • Ne hagyd az utolsó pillanatra a biztosítás megkötését, ha útlemondás biztosítást is kötsz, az utazás foglalásával egynapon kösd meg biztosításaidat.

Ha Colonnade ATLASZ utasbiztosítással rendelkezel és bármi probléma adódik, nincs más dolgod, mint tárcsázni a biztosító éjjel-nappal hívható asszisztencia szolgálatát. (A Colonnade Biztosító ATLASZ Assistance segélyszolgálatának telefonszáma: +36 1 460 1500.) Így nem Neked kell önállóan egy idegen országban megtalálnod a megfelelő egészségügyi intézményt vagy megoldanod a meghibásodott autód hazaszállítását, kollégáink segítenek neked.

Utazz biztonságban!

Add meg úti célod és utazásod részleteit, és azonnal kikalkulálhatod az utasbiztosításod díját. Válaszd ki az igényeidhez leginkább illeszkedő csomagunkat és kösd meg gyorsan, egyszerűen biztosításodat!