10 megdönthetetlen érv az utasbiztosítás mellett

A jó utasbiztosítás olyan, mint egy hűséges barát: mindig ott van veled, és pontosan azt nyújtja, amire szükséged van.

2023. 07. 31.

Utazás előtt semmiképpen ne feledkezz meg a legfontosabb kellékről, a csomagod és az irataid mellett: az utasbiztosításról! Bármilyen váratlan helyzet adódik – megbetegszel, eltűnik a poggyászod, esetleg baleset ér strandolás közben –, az utasbiztosítás segítségével nem maradsz egyedül a problémával, és nem kell saját zsebből fizetned a felmerülő költségeket.


Az utasbiztosítás haszna

Már akár egy pár ezer forintos utasbiztosítással is sok kellemetlenségtől, valamint extra kiadástól kímélheted meg magad, ha utazás során baleset, betegség vagy egyéb előre nem látható probléma lép fel, legyen ez egy távoli szigetre szervezett egzotikus nyaralás, vagy akár egy szomszédos országban eltöltött pár nap. Ám mivel az utasbiztosítások között nagy különbségek lehetnek, fontos, hogy megtaláld azt, ami a legjobban passzol az igényeidhez. Nem mindegy, hogy melyik országba utazol, autóval vagy repülővel mész, milyen programokat tervezel (túra, extrémsport, búvárkodás stb.), illetve mennyi időt töltesz külföldön.

A biztosítótársaságok számos szolgáltatást kínálnak, amelyeket rugalmasan, igényeidhez igazítva válogathatsz össze. De vigyázz: nem minden ajánlat egyforma! Tájékozódj alaposan a biztosítás megkötése előtt. Erre szánj elég időt az utazás előtt, hiszen ez legalább olyan fontos, mint a bőröndöd bepakolása vagy a szükséges védőoltások megszerzése.

Íme, 10 ok amiért mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötni indulás előtt:


Az utasbiztosítás fedezi a felmerülő egészségügyi költségeket

Bárkivel előfordulhat, hogy pont utazás közben éri baleset vagy betegszik meg, és orvosi vizsgálatra, vagy épp sürgősségi fogászati ellátásra lesz szüksége.  Sokszor nem is gondolnánk, de egy-egy orvosi vizsgálat vagy egy kisebb egészségügyi ellátás is komoly kiadással járhat külföldön. Franciaországban például egy gyökérkezelés átlagosan 350 euróba kerül, míg Szingapúrban egy ilyen kezelésért több mint ötször annyit, mintegy 2400 eurónyi összeget kellene fizetned. Egy kórházban töltött éjszaka Olaszországban vagy Kínában 550 és 570 euró között mozog, de Kanadában akár elérheti a 2400 eurót is ez a költség. Ha komolyabb orvosi beavatkozásra, például egy szív bypass műtétre van szüksége valakinek külföldön, ott is jelentős díjakkal kell számolni sok esetben, bár Etiópiában egy ilyen beavatkozás csak körülbelül 100 dollárba kerülne, addig az Egyesült Államokban akár 13 675 dollárt is elérheti a beavatkozás díja.

Ahogy a példák is mutatják, az egészségügyi költségek nagyon változóak lehetnek a világ különböző részein. Ezeket a díjakat utasbiztosítás nélkül a betegnek saját magának kell megtérítenie az egészségügyi ellátó felé. Ugyanakkor egy jól megválasztott utasbiztosítással nem csak anyagi támogatást kaphatunk ilyen esetekben, de a biztosító asszisztencia szolgálata az ellátás megszervezésében és a költségek átvállalásában is segítséget nyújt.


Gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök költségeit is fedezheti a biztosításod

Előfordulhat, hogy egy, az utazáson bekövetkezett sérülés - például rándulás vagy bokaficam - megállapítása után a kezelőorvos valamilyen speciális gyógyászati segédeszközt ír fel. Sokan nem tudják, de külföldön komoly költséggel járhat az ilyen gyógyászati segédeszközök, vagy a betegség, baleset utáni lábadozási időszakra felírt gyógyszerek beszerzése. Ha viszont olyan utasbiztosítással rendelkezel, mely térítést ad a külföldön kiváltott, orvos által felírt gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, szintén sokat spórolhatsz. Ilyen esetekben a vásárolt gyógyszerek, segédeszközök számláit meg kell őrizned, majd azt hazaérkezést követően el kell juttatnod a biztosítóhoz, hogy megtéríthesse a költségeidet. Fontos, hogy a szokásos, számodra rendszeresen felírt gyógyszereket nem tudod kiváltani a biztosító terhére.


Gépjárműasszisztencia szolgáltatás segít külföldön az autósoknak

Ha autóval indulsz útnak, akkor érdemes utasbiztosításod mellé kiegészítő szolgáltatásként gépjárműasszisztencia biztosítást kötni. Nincs annál kellemetlenebb, mint mikor úton a nyaralásra lerobban vagy meghibásodik az autó és sürgősen javításra, vagy szervizre lenne szükség. Ha rendelkezel ilyen esetre is biztosítással, nincs más dolgod, csak tárcsázni a biztosító asszisztenciaszolgálatát és ők segítenek a helyszíni javítás vagy szükség esetén a szervizbe szállítás megszervezésében, valamint ezek költségének fedezésében. Ha olyan komoly a meghibásodás, hogy az autó menetképtelenné válik, akkor sem kell aggódnod, a jármű hazaszállításában, valamint a hazautazás megszervezésében és költségeinek fedezésében is segít a biztosító.


Sportolás közben is érhetnek kellemetlen meglepetések

Tudtad, hogy ha búvárkodás miatt hiperbár kamra kezelésre lenne szükséged, vagy ha síelésnél a helyszínre helikopteres mentőt kell hívni, hatalmas összegeket kell fizetni a szolgáltatóknak?  Még Európában is több ezer euró lehet a speciális mentés vagy kezelés összege, az Egyesült Államokban pedig a határ a csillagos ég. Éppen ezért elengedhetetlen az utasbiztosítás. Ha pedig extrém sportot tervezel, akkor pedig az ehhez kapcsolódó kiegészítő biztosításról se feledkezz meg. Ilyen esetekben érdemes alaposan megnézni, hogy mely sporttevékenységekre, illetve az egyes káreseményekre milyen összeghatárig nyújt fedezetet a biztosítás, hogy megbizonyosodj róla, hogy akár egy komolyabb mentés költségét is teljes mértékben fedezi.


Elveszett vagy megsérült poggyász? Sebaj, az utasbiztosítás segít!

Káosz fogad a reptéren, és leszállás után nem találod a csomagodat? Esetleg sérülten kapod vissza a poggyászod? Napok óta várod a csomagod, de még mindig nem érkezett meg? Ilyenkor nem tudsz mást tenni, mint ott helyben beszerezni pár nélkülözhetetlen ruhadarabot, pótolni a bőröndben maradt tisztálkodószereket és egyéb alapvető kellékeket.  Akármilyen hihetetlenül hangzik, a megfelelő utasbiztosítás ezekre az esetekre is kiterjed.

Nagy értékű, vagy speciális poggyászra – hangszer, fotós felszerelés, laptop, ékszer, műtárgyak – egyes utasbiztosítások ezekre is nyújtanak fedezetet. Ha ilyen, kevésbé szokványos tárgyat is magaddal vinnél az utazásra, mindenképp olvasd át a biztosítási feltételeket, hogy meggyőződj róla, fedezetet nyújt-e rá a biztosító.

Poggyászkár esetén fontos tudni, hogy tételesen mi volt a bőröndödben, mert ez alapján fog fizetni a biztosító. Ha a csomagod elveszik az utazás során, akkor ezt mindenképpen azonnal jelezned kell a légitársaság képviseletének.


Még arra is köthetsz biztosítást, ha előre kifizetted a nyaralást, de mégsem tudsz elutazni

Bárkivel történhet baleset utazás előtt, de gyakran előfordul, hogy betegség miatt nem tudunk elutazni. Nem is olyan ritka, hogy közvetlenül a tervezett út előtt lázasodik be a gyerek, márpedig ilyenkor nem kockáztatunk meg egy külföldi utazást. Pontosan az ilyen esetekre szól az útlemondás biztosítás.


Az utasbiztosítás segít, ha lopás áldozatává válsz

Az is biztosítható káresemény, ha feltörik az autódat, és onnan lopják el a poggyászodat. Ehhez mindenképpen be kell jelenteni a rendőrségnél a történteket, és a bejelentésről/feljelentésről szóló dokumentumot be kell mutatnod a biztosítónak. Ezen kívül fontos, hogy megfelelj a biztosítási feltételeknek, amelyek például kikötik, hogy csak a lezárt csomagtérből ellopott poggyászok után kaphatsz kártérítést.


 Sokféle helyzetben véd téged a felelősségbiztosítás

Ha a nyaralás alatt balesetet okozol, amely anyagi kárral és/vagy személyi sérüléssel jár, az utasbiztosítás erre is kiterjeszthető. A felelősségbiztosítás alapján a biztosító – a szerződésben rögzített kártérítési limit erejéig – átvállalja az általad okozott károk megtérítését.


Éjjel-nappal elérhető asszisztencia áll a rendelkezésedre, ha utasbiztosítást kötöttél

Az utasbiztosítások a külföldi segélyszolgálatot is magukban foglalják, ahonnan megtudható például, hogy mi a teendő, ha balesetet szenvedtél, vagy hova kell menned, ha betegség miatt orvosi ellátásra van szükséged. Ha ATLASZ utasbiztosítást kötöttél, és külföldi tartózkodás alatt segítségre van szükséged, hívd az éjjel-nappal elérhető ATLASZ Assistance segélyszolgálatot (+36 1 460 1500): több nyelven beszélő munkatársai megszervezik helyetted az orvosi ellátást, informálnak minden szükséges teendőről és lehetőségről, valamint a biztosító a szerződésben meghatározott összeg erejéig átvállalja helyetted a költségeket.


Covid-19 fedezetet is nyújt az utasbiztosítás

Bár egyre kevésbé jellemző, de még mindig előfordulhat, hogy utazás során Covid-19 fertőzést kapsz. Országtól függően mások a karantén szabályok, így nagyon eltérő és kellemetlen szituációkban találhatod magadat, ha kint ragadsz valahol koronavírus-fertőzés, Covid-19 megbetegedés miatt. Ilyen esetben nem csak a járatot kell módosítanod a visszaúthoz, hanem tovább kell fizetned a szállást, mint tervezted, és egyéb (például egészségügyi) költségek is felmerülhetnek. Ezért célszerű olyan utasbiztosítást kötni, mely rendelkezik Covid-19 megbetegedésre is fedezettel. Az ATLASZ utasbiztosítások például mindezekre kiterjednek, ha igazoltan megfertőződnél a kint tartózkodásod alatt.

A fentiekből is láthatod, mi mindenre jó az utasbiztosítás. Minden utazáson előfordulhatnak olyan váratlan helyzetek, amikor egy körültekintően megválasztott utasbiztosítás nagy segítség lehet. Mielőtt útnak indulsz külföldre, mindig gondoskodj a megfelelő védelemről, hogy a nyaralás valóban a feltöltődésről szóljon.

Utazz biztonságban!

Add meg úticélod és utazásod részleteit, és azonnal kikalkulálhatod az utasbiztosításod díját. Válaszd ki az igényeidhez leginkább illeszkedő csomagunkat és kösd meg gyorsan, egyszerűen utasbiztosításodat!