Még egy rövid európai úton is érhetnek meglepetések és váratlan helyzetek. Ahhoz, hogy elkerüld ezeket, és gördülékenyebb legyen az utazás, adunk néhány hasznos tanácsot.

2023. 10. 13.

Fedezd fel Európát és tapasztald meg a varázslatos kalandokat!

Bármely európai országot is választod úti célul idén, a legtöbb helyen egészen hasonló körülményeket tapasztalhatsz, mint itthon. Ennek köszönhetően  valószínűleg nincs szükség olyan alapos felkészülésre utazás előtt,  mintha egy egzotikus országba vagy másik kontinensre indulnál. Ugyanakkor így is van néhány fontos szempont, amit érdemes átgondolni, mielőtt útnak indulnál.

Az előzetes tervezéssel, megfelelő felkészüléssel, egyrészt gördülékenyebb lesz az utazás, másrészt megkíméled magad számos kellemetlen helyzettől.

Mivel bármikor adódhatnak váratlan események, fontos, hogy amire csak lehet, felkészülj előre. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amivel garantáltan gondtalanabb lehet a hétvégi kiruccanás.


Mire ügyelj utazáskor?

Miután eldöntötted, hogy milyen járművel indulsz útnak, jöhet a szervezés első lépése.

Autós utazásnál tervezd meg előre az útvonalat, gondoskodj olyan megállóhelyekről, ahol tankolhatsz, ahol mosdót használhatsz, egy kávét, teát ihatsz, pár falatot bekaphatsz. Az ilyen utazásoknál nagy segítség lehet egy online navigációs alkalmazás, ami nem csak az útvonalat mutatja, de az adott útszakaszon valós időben a forgalmat is, emellett még szükség esetén alternatív útvonalak megtalálásában segítségedre lehet, így elkerülheted, hogy az autópályán töltsd a szabadságod első felét. Az ilyen app-ok nagyon hasznosak, ugyanakkor növelik a mobil adatforgalmadat. Így nem árt, ha utazás előtt ellenőrzöd mekkora mobilnet kerettel rendelkezel.

Ha repülővel utazol, időben vedd meg a jegyed, így akár több ezer forintot is spórolhatsz a változó jegyárak miatt. Emellett gondold át, hogy milyen programokat tervezel, milyen időjárási körülményekre számíthatsz és mind ehhez mekkora poggyászra lesz szükséged. Ha ügyesen tervezel és rövidebb időre mész, lehet befér minden egy kézipoggyászba, ezáltal megspórolhatod a feladott poggyász vásárlását. Érdemes azt is előre megtervezni, hogy a reptérről hogyan jutsz el az úti célodig. Ha a közösségi közlekedést választod, tájékozódj, meg tudod-e venni a jegyet előre, online. Ha autót szeretnél bérelni, keress rá, milyen lehetőségeid vannak, és milyen költségekkel jár. A nagyobb repülőtereken rendszerint több autókölcsönző cégnek van standja, ahol elintézheted az autóbérlést, de online nagy eséllyel találhatsz kedvezőbb ajánlatokat is, és kaphatsz olyan kedvezményeket, amelyek miatt sokszor érdemes már előre lefoglalni az autót.

Fordíts kiemelt figyelmet a bérelt autóval kapcsolatos költségekre és szerződésre, érdeklődj, hogy mekkora összeget kérnek letétként, mert ennek rendelkezésre kell állnia a bankszámládon. Ráadásul a letét összegét úgy zárolják, hogy csak azután férhess hozzá, amikor az autót rendben visszavitted és minden feltétel teljesült (például nem követtél el semmilyen közlekedési kihágást, ami után büntetést kellene fizetned). Nézz utána annak is, hogy a választott cég, milyen típusú kártyát fogad el letétként, mivel számos autókölcsönző kizárólag hitelkártyával rendelkező ügyfeleket szolgál ki, a betéti kártyát egyáltalán nem fogadják el, vagy csak alacsonyabb kategóriájú autó kölcsönzésénél. Emellett fontos az is, hogy a szerződő félnek (azaz a sofőrnek) meg kell egyezni a kártya tulajdonosával.

Ha saját autó mellett döntesz, javasoljuk, hogy köss az utasbiztosításodhoz kiegészítő autóasszisztencia-biztosítást. Ha ezzel rendelkezel, segíteni tudunk neked baleset vagy műszaki meghibásodás esetén a helyszíni javításban, szervizbe szállításban, gumiszerviz költségekben, menetképtelen autó hazaszállításában, valamint a tovább- vagy visszautazás megszervezésében.

Ha repülővel utazol, bizonyosodj meg róla, hogy poggyász- és járatkésésre is kötöttél biztosítást!


A szállást válaszd ki körültekintően, és ellenőrizd a helyet utazós oldalakon és Google térképen!

Bárhová is utazol Európában, szálláshelyek sokasága vár. Érdemes több szempontot is végig gondolni a foglalás előtt, és nem árt ellenőrizni más utazók értékeléseit és véleményét a szállásportálokon vagy a Tripadvisor-on. Ezzel el tudod kerülni, hogy a helyszínre érkezve esetleg csalódás érjen.

A választás szempontjainál kiemelt jelentőségű az ellátás jellege. A teljes kikapcsolódáshoz all inclusive szolgáltatást nyújtó szállodát keress, ha napközben megoldod az étkezést városnézés vagy kirándulás közben, akkor dönthetsz akár a csak reggelit kínáló szálláshelyek mellett, ha pedig önellátásban gondolkodsz, olyan apartmant vagy lakást érdemes választani, ami felszerelt konyhával rendelkezik. A lehetőségnek általában csak a rendelkezésre álló keret szabhat korlátokat.

A lokáció több okból is fontos, például mert egy városon belül egymástól eltérő hangulatú és fekvésű negyedek találhatók. Hogy elkerüld a „rossz környéken” található szálláshelyeket, érdemes elolvasnod a korábbi véleményeket, különösen a környezetre vonatkozó részt. A Google térkép utcakép funkciójával pedig akár „körbejárhatod” a városrészt, hogy egyértelmű legyen, mi vár rád a helyszínen.

Ha az a cél, hogy a desztinációs városon belül minden nevezetességet könnyen elérhess, előnyösebb egy központi helyen lévő szállás, mint egy külvárosi vagy agglomerációban fekvő. Utóbbiakat csak akkor válaszd, ha árban annyival kedvezőbb és nem zavaró számodra a naponta történő ingázás vagy ha biztosan tudod, hogy autót fogsz bérelni.

Ha kocsival érkezel, mindenképp tájékozódj a parkolási lehetőségekről: rendelkezik-e a választott szálláshely saját védett parkolóval vagy közterületen tudsz csak parkolni, ez esetben mennyire biztonságos az adott környék, illetve számolnod kell-e parkolási költségekkel.

Szállásfoglalás előtt pedig célszerű útlemondás biztosítást kötni, hogy védve legyél, ha betegség vagy más ok miatt úgy alakul, hogy mégsem tudsz elutazni. Ezzel elkerülheted, hogy egy ilyen helyzetben az utazásra fordított teljes összeg kárba vesszen.


Tudtad, hogy előre megveheted a belépőjegyeket?

A múzeumokba, kiállítóterekbe és a leghíresebb helyi látnivalókhoz gyakran már előzetesen online meg tudod váltani a belépőket. Ezzel elkerülheted a sorban állást, a hosszú várakozási időt, illetve mivel általában konkrét időpontra szóló jegyet állítanak ki, könnyebb lehet egy teljes városnézős nap megszervezése, ha van mihez igazodni.

Nézz utána alaposan, hogy az adott helyen milyen jegyvásárlási lehetőségek vannak, mert a nagyobb városokban, illetve az olyan népszerű úti céloknál, ahol több nevezetesség is található egymás közelében, többféle kombinált belépőjegyet is kínálhatnak. Ugyanazzal a belépővel több helyet is meglátogathatsz, de esetenként idegenvezetést vagy egyéb extra ajánlatokat is tartalmaznak a belépők.

A turizmusra kiemelt hangsúlyt fektető helyeken vásárolhatsz úgynevezett városkártyákat is, amelyekkel a közösségi közlekedést is igénybe veheted, olcsóbban juthatsz be múzeumokba és vásárlási kedvezményeket is kaphatsz a megjelölt üzletekben, éttermekben és szállodákban. A kártyák elérhetőségéről és feltételeiről mindig a konkrét város honlapján vagy turista információs pontjain tájékozódhatsz, az árak ismeretében pedig kiszámolhatod, hogy megéri-e kiváltani.


Időjárás és öltözködés az európai úton

Ahhoz már itthon is lassan hozzászokunk, hogy az időjárás néha egészen extrém szélsőségek irányába el tud tolódni, függetlenül attól, hogy épp milyen évszak van. Az időjárás egész Európában tartogathat meglepetéseket az utazók számára, ezért gondoskodj többféle, lehetőleg réteges öltözékről és egy könnyű, egészen kicsire összehajtogatható esőkabátról vagy esernyőről is.

Ha nem szereted az esőben sétálást, és a szélben didergés sem kedvedre való, akkor alakítsd úgy a programokat, hogy rossz idő esetén se kelljen a szállodában gubbasztanod. Legyenek a napjaid átszervezhetők, és nem árt, ha van B terved extrém módon kellemetlen időjárás esetére.


Aktuális Covid-19 előírások Európában

Bár már sokat enyhítettek a Covid-19-el kapcsolatos korlátozásokon az elmúlt időszakban, és szinte már el is felejtettük, hogy léteznek ilyenek, még előfordulhatnak olyan desztinációk, illetve helyzetek, amikor meg kell felelnünk bizonyos szabályoknak. Ezért mindenképp nézz utána, hogy az adott országban melyek az aktuálisan érvényes előírások, valamint, hogy milyen dokumentumok, esetleg tesztek szükségesek a belépéshez és az ott tartózkodáshoz.

Milyen előírásokra számíthatsz? Kérhetnek negatív COVID tesztet vagy oltási igazolást a beutazáshoz. Előfordulhat, hogy arcmaszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézményekben ott, ahová utazni szeretnél. Készülj úgy, hogy mindig legyen nálad néhány egyszer használatos maszk, köztük akár FFP maszk is. Ezek nem foglalnak sok helyet a csomagodban, de megkímélnek az utánajárástól, hogy ha a helyszínen kellene ilyesmit vásárolnod.

Utasbiztosítás megkötésekor válassz olyat, ami tartalmaz COVID-19 fedezetet is.


+1 tipp: Köss utasbiztosítást indulás előtt!

Külföldi utazás előtt, még ha csak néhány napos utat is tervezel, sok teendő vár rád a szállásfoglalástól a ruházat kiválasztásán át a programok megszervezéséig. Nem szabad azonban megfeledkezned a legfontosabbról: az utasbiztosítás megkötéséről!

Ha csak pár napra vagy épp egy szomszédos országba utazol, akkor is érdemes felkészültnek lenni minden helyzetre. A személyre és egyedi igényekre szabott utasbiztosítás minden lehetséges kockázatra kiterjed. Segítségével felkészülhetsz egy betegség, baleset vagy más káresemény negatív anyagi vonzataira is, illetve elkerülheted azt a kellemetlen helyzetet, amikor a felmerülő költségeket magadnak kell finanszíroznod vagy egyedül kell megoldást találnod a keletkező krízisre. Ha utasbiztosítással rendelkezel és bármi ilyen probléma adódik, nincs más dolgod, mint tárcsázni a biztosító éjjel-nappal hívható asszisztencia szolgálatát. (A Colonnade Biztosító ATLASZ Assistance segélyszolgálatának telefonszáma: +36 1 460 1500.) Így nem neked kell önállóan egy idegen országban megtalálnod a megfelelő egészségügyi intézményt vagy megoldanod a meghibásodott autód hazaszállítását.

Az utasbiztosítás megkötése minden külföldi utazás során ajánlott, desztinációtól függetlenül, ha tudatosan tervezed meg hosszabb vagy rövidebb külföldi utazásodat, és szeretnél professzionális támogatást kapni a legváratlanabb helyzetekben is.  A Colonnade ATLASZ Direct Utasbiztosítási csomagok között megtalálhatod az igényeidhez leginkább illeszkedő ajánlatot, valamint számos kiegészítő fedezet – például gépjármű asszisztencia, repülés kiegészítő biztosítás vagy akár extrémsport-, illetve sportfelszerelés biztosításközül választhatsz.


Utazz biztonságban!

Add meg úti célod és utazásod részleteit, és azonnal kikalkulálhatod az utasbiztosításod díját. Válaszd ki az igényeidhez leginkább illeszkedő csomagunkat és kösd meg gyorsan, egyszerűen biztosításodat!